Jesper Sandin, eltekniker på Infranord

Hur är det att jobba som eltekniker, Jesper?

– Det är ett roligt arbete! Vi ska nu komma igång med Getingmidjan i Stockholm, det är ett enormt projekt som kommer att innebära mycket arbete. Inom järnvägen tjänar man bra och många har arbetat här i 40 år, vilket är ett bevis på att många trivs. Det finns alltid jobb och många vägar att jobba sig uppåt.

Vad gör du som eltekniker?
– Väldigt många saker. Jag renoverar järnvägen, till exempel byter ut växelvärmeelement och centraler, monterar apparatskåp och fixar i ställverk. Som sagt, väldigt många saker.

Hur har din resa inom järnvägen varit?
– Jag hade jobbat som elektriker i tre år, med service och entreprenad. Sedan fick jag veta att det fanns jobb inom järnvägen i Nässjö, där jag bodde innan. Jag började på components och fick genom kontakter veta att det fanns jobb i Stockholm, ute i fält. Det lät kul att komma ut i verkligheten så jag nappade på det och flyttade hit.

Hur ser en typisk dag ut?
– Om det är måndag har vi måndagsmöte. Vi träffas allihopa, platschefen går igenom veckorapporten, vilka projekt vi har framför oss och vad vi ska börja med. Annars startar dagen med att gruppen möts och vi planerar och fördelar dagens arbete. Det är väldigt varierat.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är friheten under ansvar. Sedan får jag se många platser och det är en stor variation i arbetsuppgifterna. Det finns mycket att lära, jag är nybörjare och lär mig nya saker varje dag. På sommaren är det skönt att arbeta utomhus.

Hur tänker du om din resa framåt?
– Det skulle vara roligt att bli arbetsledare eller projektledare, som är en väg att gå inom järnvägen. Det behövs människor som har jobbat ute i fält och inte bara lärt sig i skolan. Det är så min chef har gjort, han hade samma jobb som jag innan och är nu min arbetsledare.

Det bästa är friheten under ansvar. Jag får se många platser och det är en stor variation i arbetsuppgifterna.

Vad hade du för förväntningar när du började?
– Jag trodde nog att det skulle vara tyngre än vad det är. Många tror att man är värsta rallaren men det är inte alls så, mer som ett vanligt arbete.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba här?
– Den som har rätt kompetens kan vara säker på att det finns jobb här. Jag tycker att jag har bytt upp mig. Från att ha varit servicetekniker där jag har åkt hem till människor, har jag idag bättre arbetsuppgifter, ett lugnare tempo och högre lön.

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp