Therese Klyft, Signaltekniker, Strukton Rail

Vad sysslar du med som signaltekniker, Therese?

– När jag säger att jag jobbar inom järnvägen brukar folk svara: ”Jaha, är det du som styr vart tågen ska köra?”. De har verkligen ingen aning, och det är inte så lätt att förklara heller. Men som signaltekniker försöker jag och mina kollegor så fort som möjligt åtgärda fel. Ja, ännu hellre förebygga så att de inte uppstår. Det är ett suveränt jobb!

Varför valde du järnvägen? 
– Det var en ren slump. Jag gick en YH-utbildning efter gymnasiet och där hittade jag ”signaltekniker på järnvägen”. Jag förstod nog inte riktigt vad det var men det kändes rätt på något sätt. Jag gick på min magkänsla.

– Ingen i min släkt eller närhet jobbar inom järnvägen. För mig var det outforskat territorium och jag kunde starta med ett öppet sinne.

Hur har din resa inom järnvägen sett ut? 
– Jag började på det så kallade Malmökontraktet på Infranord 2011. Efter en praktik på Malmö Central-projektet sökte jag mig till underhållssidan. 2014 började jag på VR Track som underhöll Södra stambanan och sedan hamnade jag här på Strukton Rail.

Vad är det bästa med jobbet?
– Jobbet är verkligen varierande, och jag har jättetrevliga kollegor. Ja, jag tycker det är helt suveränt. Att få jobba utomhus är härligt, samtidigt som det vissa dagar kan vara mindre mysigt...

Jobbet är verkligen varierande och jag har jättetrevliga kollegor. Ja, jag tycker det är helt suveränt.

Hur ser en typisk dag ut?
– Jag börjar klockan 07.00, så byter jag om till mina arbetskläder. Sedan tar jag en kopp kaffe tillsammans med kollegorna då vi pratar ihop oss om vad vi ska göra, och delar upp oss för att göra jobbet så effektivt som möjligt. Vi kollar ritningar och planerar, men ofta ringer telefonen under dagen med rapporter om fel som måste åtgärdas.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja jobba inom järnvägen?
– Välkommen, vi behöver folk! Jobbet är varierande och gillar man att göra olika saker i ett bra tempo kan jag verkligen rekommendera andra att arbeta här. Och det är ständig brist på just eltekniker och signaltekniker. Är du tjej så är det extra positivt och mycket uppskattat, du blir extra välkommen i arbetsgänget.

– Jag trivs jättebra och har inga planer på att förändra något de närmaste åren, säger Therese Klyft som jobbar som signaltekniker på Strukton Rail.

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp