Robert Röder, vd på Strukton Rail

Vad är det bästa med jobbet som vd, Robert?

– Jag har så många fantastiska medarbetare som jag får umgås med och utveckla företaget tillsammans med. Sedan är järnvägsindustrin tekniskt utmanande och en oerhört viktig del av samhället med pålitliga transporter för de som pendlar och för gods. Det känns också bra att bidra till ett bättre globalt klimat, järnvägen är ett miljövänligt alternativ.

Vad gör du som vd?
– Jag leder företaget inom den löpande verksamheten och jobbar mycket med utvecklings- och innovationsfrågor.

Hur har din resa inom järnvägen sett ut?
– Jag har gått den långa vägen. Jag hade bestämt mig för att börja på järnvägen och fick mitt första jobb på SJ som banarbetare i mitten av åttiotalet. Sedan har jag haft många roller, som banarbetare, arbetsledare, projektchef och massor av olika chefsroller. 1999 bildade jag det som idag är Strukton Rail tillsammans med några av mina kollegor. Idag är vi ett globalt företag med cirka 950 anställda i Sverige.

Varför valde du järnvägen?
– Min släkt vilar på tre ben, där ett av dem är järnvägen. Mina förfäder byggde inlandsbanan, jag tyckte järnvägen kändes intressant med kombinationen att vara ute och jobba tillsammans med all spännande teknik.

Hur ser en typisk dag ut?
– Jag är alltid på väg till någonting som ska göras. Ena veckan är jag i Australien med deras största gruvbolag som behöver järnväg, nästa är jag på en inspirationsdag på lokalbanornas etablering i Mjölby och träffar anställda. Det är väldigt brett, högt och lågt. Jag försöker träffa kollegor så mycket som möjligt, alla vill givetvis säga hej och prata.

Vilken är den vanligaste frågan när du säger att du jobbar inom järnvägen?
– ”Jaha, du kör tåg?” Vi är tyvärr okända och dåliga på att berätta om vad vi gör. Folk tänker tåg men det är så fantastiskt mycket mer.

Järnvägsbranschen är det mest intressanta som finns. Det är tekniskt utmanande, stimulerande, miljövänligt och det finns jobb.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba här?
– Gör det på en gång! Järnvägsbranschen är det mest intressanta som finns. Det är tekniskt utmanande, stimulerande, miljövänligt över tid och det finns jobb.

Hur ser din resa framåt ut?
– Jag har lärt mig två saker i livet. Man är aldrig färdig och man fortsätter att utvecklas hela tiden. Jag och mitt gäng har haft fantastiskt kul och gått från noll till att 2018 omsätta 2,3 miljarder. Det viktigaste nu är inte att bli störst, utan att vi har medarbetare som mår bra och går med ett leende på läpparna.

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp