Robert Röder, vd NRC Group

Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba inom järnvägen?

– Gör det på en gång! Järnvägsbranschen är det mest intressanta som finns. Det är tekniskt utmanande, stimulerande, miljövänligt över tid och det finns jobb.

Vad är det bästa med jobbet som vd, Robert?

– Jag har så många fantastiska medarbetare som jag får umgås med och utveckla företaget tillsammans med. Sedan är järnvägsindustrin tekniskt utmanande och en oerhört viktig del av samhället med pålitliga transporter för de som pendlar och för gods. Det känns också bra att bidra till ett bättre globalt klimat, järnvägen är ett miljövänligt alternativ.

Vad gör du som vd?
– Jag leder den svenska verksamheten i NRC och jobbar även i koncernledningen med den nordiska verksamheten där mycket handlar om strategiskt operativa frågor. Vi ska växa inom samtliga affärsområden med de stora nordiska infrastruktursatsningarna som ska genomföras kommande år. NRC har en bredd och kompetens som spänner mellan järnväg och anläggning vilket gör det möjligt för oss att leverera kompletta infrastrukturprojekt och erbjuda intressanta arbetsuppgifter för våra medarbetare.

Hur har din resa inom järnvägen sett ut?
– Jag har gått den långa vägen. Jag hade bestämt mig för att börja på järnvägen och fick mitt första jobb på SJ som banarbetare i mitten av åttiotalet. Sedan har jag haft många roller, som banarbetare, arbetsledare, projektchef och massor av olika chefsroller.

Efter 20 spännande och inspirerande år som vd på Strukton Rail valde jag att fortsätta min resa i NRC då strategin och satsningen lockade mig – och jag trivs fantastiskt bra. Det finns ett driv och entreprenörstänk i NRC med fokus på projekten och våra anställda som jag gillar, och vi är ett starkt team.

Varför valde du järnvägen?
– Min släkt vilar på tre ben, där ett av dem är järnvägen. Mina förfäder byggde Inlandsbanan, jag tyckte järnvägen kändes intressant med kombinationen att vara ute och jobba tillsammans med all spännande teknik.

Järnvägen är tekniskt utmanande, stimulerande, miljövänligt över tid och det finns jobb.

Hur ser en typisk dag ut?
– Mycket fokus på våra projekt med allt från leveransen av våra arbeten till hur arbetsmiljön och säkerheten är för våra medarbetare. Det händer saker hela tiden i stort som smått och det gäller att kunna vara tillgänglig, men även att kunna prioritera. Mitt arbete är strategiskt operativt men ibland går jag ner i dom tekniska detaljerna också, vilket är kul. Till det kommer den globala dimensionen när vi jobbar med alla nordiska länder och säkerställer att våra mål i strategin uppnås.

Vilken är den vanligaste frågan när du säger att du jobbar inom järnvägen?
– ”Jaha, du kör tåg?” Vi är tyvärr okända och kan bli bättre på att berätta om vad vi gör. Folk tänker tåg men det är så fantastiskt mycket mer.

Hur ser din resa framåt ut?
– Full fart framåt i bygget av den ledande aktören i Norden!

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp