Aktuellt

Aktuellt i järnvägsbranschen

Nytt avsnitt av podden Järnvägsjobb: #2 Universitet för järnvägsjobb

I det här avsnittet besöker vi Luleå tekniska universitet och KTH i Stockholm. Vi träffar Frida Nordlander som läser till högskoleingenjör vid Luleå tekniska universitet samt Benjamin Smakic och Joel Kyläkorpi som går KTH:s civilingenjörsutbildning med inriktning mot järnväg. Vi diskuterar bland annat hur man väljer vilken utbildning som passar, karriärmöjligheter och exjobb.

Lyssna via Spotify eller din vanliga poddspelare.

Ambassadörsträff på Campus Helsingborg

Den 21 oktober kan du som bor i Helsingborg komma till LTH och Campus Helsingborg för att träffa Arbetsmarknadskunskap, Trafikverksskolan samt Yrkeshögskolan Syd tillsammans med ambassadörer från järnvägsbranschen. De är där för att träffa studenter från LTH och gymnasielever från västra Skåne. Ambassadörerna kommer att berätta hur det är att jobba inom järnvägsbranschen och vilka möjligheter som finns.

Mitt liv som järnvägare

Är du nyfiken på utvecklingen inom järnvägen de senaste 47 åren? Från ett SJ till en avreglerad marknad. Då ska du lyssna på järnvägspoddens senaste avsnitt med Håkan Sjöström, veteran inom järnvägen, som du går i pension. Trevlig lyssning! Lyssna på podden här eller i din vanliga poddapp.

Vad händer med internationell nattågstrafik

Renässansen av internationell nattågstrafik. Det handlade det senaste seminariet från Järnvägsgruppen på KTH om. Från en svensk tågoperatörs perspektiv och möjligheterna med eventuell offentlig upphandling av nattågstrafik, hur ser marknaden och ekonomin ut, forskningsresultat om förändringar av resevanor och internationella utblick från Europa. Du kan läsa mer om detta seminarium här och se Järnvägsgruppens tidigare seminarier.

MTR deltar på Järvaveckan för tredje gången

MTR deltar för tredje året i rad i Järvaveckan, som i år blir ett live event 2–6 juni.

– Järvaveckan har sedan start varit ett självklart och lyckat sätt för oss att hitta nya medarbetare, men vårt engagemang sträcker sig bortom det. Vi är nämligen övertygade om att vi genom att engagera oss i de samhällen där vi verkar kan fånga upp och bredda våra perspektiv och därigenom både bli en bättre arbetsgivare och en bättre leverantör av spårbunden trafik, säger Julia Valentin, Head of Communications på MTR Nordic.

För att fira 100 år av allmän och lika rösträtt sänder Järvaveckan 100 timmar live direkt från Rinkeby i Stockholm den 2–6 juni. Under ledning av profilerade programledare kommer publiken att bjudas in till möten och samtal mellan människor.

En bana – tre spår

Podcasten En bana – tre spår från Norrbotniabanan tar upp frågor kring hur kan detta spår i norr vara så viktigt för hela Sverige och Europa och svarar på olika järnvägsfrågor med anknytning till Norrbotniabanan. I avsnitt nummer 18 Järnvägsbranschen är framtiden pratar de om kompetensförsörjning av branschen. Du hittar den också där du brukar lyssna på poddar.

Europeiska järnvägsåret 2021

År 2021 är Europeiska järnvägsåret, med målet att locka fler människor och företag att utnyttja järnvägen som transportmedel. Det kommer att vara många aktiviteter över hela Europa under året. Trafikverket är nationellt ansvariga för detta initiativ från EU-kommissionen. Du kan läsa mer om vad som är aktuellt på trafikverket.se.

Kolla gärna in inspirationsfilmen:

Ett gott råd är att fråga två råd

I Järnvägspoddens femte avsnitt har ambitionen att öka branschens förståelse för transportköpare och varuägare. Kan det göras bättre än genom ett rådslag med företrädare för Industrirådet och Näringslivets transportråd. Lyssna på podden här eller i din vanliga poddapp.

Järnvägspodden tar reda på mer om europeiska järnvägsåret 2021

Senaste avsnittet av Järnvägspodden tar tempen på det europeiska järnvägsåret genom att ringa Maurizio Castelletti, chef för DG MOVE som är EU:s departement för mobility and transport. Han får svarar på frågor om vad man hinner på ett år. En intervju med Annelie Nylander, svensk samordnare av regeringsuppdraget Trafikverket fått om att vara nationell kontaktpunkt för året. Här kan du lyssna på podden eller i din vanliga poddapp.

Både och i en underhållande blandning

I tredje avsnittet för året är Malin Holen gäst i Järnvägspodden och hon berättar mer om järnvägsunderhåll. Vad är viktigt, vad är coolt? På riktigt! Vi blandar planer och tankar kring hur anläggningen skyddas, säkras och vårdas utan att samtalet spårar ur! Lyssna här

Year of Rail 2021

Year of rail

År 2021 är Europeiska järnvägsåret, med målet att locka fler människor och företag att utnyttja järnvägen som transportmedel. Det kommer att vara många aktiviteter över hela Europa under året. Du kan läsa mer på Year of rails webbplats

Järnvägsbranschen är framtiden

I Norrbotniabanans podd handlar avsnitt 18 om järnvägen. De tar upp forskning inom järnvägen och kompetensförsörjning. Behovet av arbetskraft är stor och oavsett vad du vill jobba med i framtiden så kan det kopplas till järnvägen. Lyssna på podden i din poddspelare eller här

Jullyssning på Tomas Eneroth i Järnvägspodden

I säsongsavslutningen av Järnvägspodden får vi träffa Tomas Eneroth, infrastrukturminister. Vi får veta mer om hans järnvägsbakgrund och han summerar järnvägsåret 2020 där han pratar om möjligheten till en överflytt av gods till järnväg, internationellt samarbete, nya stambanor och faktiskt ganska mycket mer. Lyssna på avsnittet i där du brukar lyssna på poddar eller på trafikverket.se

 

I pandemins spår

Undrar du hur det ser ut i järnvägsbranschen i pandemins spår? Då kan du lyssna på Järnvägspodden som just nu publicerar sex specialavsnitt med start i fredags där JBS styrelse intervjuas om hur det ser ut i branschen just nu. Bland annat intervjuas Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket, JBS ordförande Kent Johansson, Järnvägsentreprenörernas ordförande Robert Röder, Tågföretagens förbundsdirektör Pierre Sandberg med flera. Podden finns där du lyssnar på poddar eller på trafikverket.se

Hur är det att jobba i järnvägsbranschen?

Det berättar några av branschens medarbetare i de filmer vi har tagit fram:

Länka gärna in dem från vår youtubekanal till dina egna kanaler.

Utbildning i järnvägsmekanik och mekanisk nedbrytning

Veckan efter midsommar den 23 juni startar Charmec på Chalmers en utbildning i järnvägsmekanik och mekanisk nedbrytning. Kursen är en introduktion till kommande utbildningar inom transportområdet. Den är gratis för partners till Charmec.

Kursen pågår i tre dagar, är på engelska och sker online via Zoom. Föreläsare är professor Anders Ekberg.

Selected topics in railway mechanics with focus on deterioration (pdf)

Utbildning i spårtrafiksystem och spårfordon i vår

Under våren 2020, den 31 mars, startar en uppdragsutbildning på KTH: Spårtrafiksystem och spårfordon. Du kan läsa hela kursplanen här. Kursen pågår till och med 26 maj. Är du intresserad och vill anmäla dig kontakt Mats Berg, professor KTH, e-post: mabe@kth.se, telefon: 070-6522441.

Bästa examensarbete 2019

Var med och tävla om 15 000 kronor för ditt examensarbete 2019. Swedtrains examensarbetstävling syftar till att stödja utbildnings- och forskningsverksamhet inom järnvägsteknik vid svenska högskolor. Teknologer inom alla utbildnings- och forskningsverksamheter inom järnvägsteknik vid svenska högskolor inbjuds att delta i tävlingen.

Prissumman är 15 000 kronor samt eventuella resekostnader. Priset delas ut under Swedtrains vårmöte den 13 maj och pristagaren förväntas presentera sitt examensarbete.

Ett exemplar av deltagande examensarbete (helst i digitalt format) ska vara inlämnat till swedtrain@tebab.com eller Swedtrain, Box 5510, 114 85 Stockholm, senast den 3 mars 2020. För att delta i tävlingen ska examensarbetet vara genomfört under studieåret 2019.

Vinnaren utses av en jury bestående av Swedtrains Forsknings- och Utvecklingskommitté. Läs mer om priset på swedtrain.se

Järnvägspodden

Var tredje vecka kommer ett nytt avsnitt av Järnvägspodden, Trafikverkets podcast för järnvägsbranschen, med nyheter och fördjupningar som rör den svenska järnvägsbranschen. Du kan lyssna på den hos Trafikverket eller i de vanligaste poddapparna.

järnvägspodden

Missa inte Nordic Rail!

På Nordens största järnvägsmässa Elmia Nordic Rail får du chansen att träffa människor från hela branschen. Kom dit för att prata jobb och utvecklingsmöjligheter, upptäcka spännande lösningar eller varför inte nätverka?

Under mässan kan du bland annat besöka seminarier, gå på guidade vandringar med olika teman eller mingla med folk från hela järnvägsbranschen. Läs mer om evenemanget på Elmia Nordic Rails hemsida.

Vi ses där!

Träffa järnvägsbranschen på KTH

Är du student och nyfiken på järnvägsbranschen? Eller funderar du kanske på vad du ska göra när du har pluggat klart?

Den 25–26 september kommer representanter från järnvägsbranschen att finnas på plats på KTH i Stockholm. Kom och träffa oss för att få förslag på exjobb från medverkande aktörer eller bara prata om hur det är att jobba i branschen! Ställ dina frågor och få information och tips inför ditt kommande arbetsliv. Vi bjuder på lunchwraps.

Vi kommer att finnas på plats i Nymble på KTH klockan 10-16 bägge dagarna.

Missa inte heller vår tävling på Facebook där du kan vinna tågbiljetter för resa inom Sverige!

 

Varmt välkommen!

Så klimatsmart är det att resa med tåg

Att promenera, cykla eller segla är de mest klimatsmarta sätten att ta dig fram på. Men ibland kanske du vill komma fram lite snabbare, eller på ett mer bekvämt sätt. Då är tåget det bästa valet du kan göra!

Vi är många som oroar oss för klimatet och som vill vara med och bidra till en mer hållbar värld. Det kan kännas svårt, men det finns faktiskt mycket du själv kan göra för att få jorden att må lite bättre!

Genom att till exempel ta tåget istället för bil eller flyg så ofta som möjligt minskar du dina koldioxidutsläpp rejält. Visste du att en flygresa mellan Stockholm och Göteborg orsakar samma koldioxidutsläpp som 40 000 tågresor gör på samma sträcka? Dessutom är tågresan ungefär 20 000 gånger mer klimatsmart än vad den genomsnittliga bilresan med två personer i bilen är.

Hur kan du bidra till ett bättre klimat?

Ifall alla skulle försöka göra sitt resande mer klimatsmart skulle det göra stor skillnad för vår miljö. Men kanske känner du att du vill göra ännu mer? Då borde du satsa på ett järnvägsjobb!

Inom järnvägsbranschen finns det många olika roller och möjligheter, oavsett vad just du är intresserad av. Det är en bransch som ger dig chansen att utvecklas i din yrkesroll – men där du även får chansen att vara med och utveckla vårt samhälle och bidra till en mer hållbar värld. Låter det som något för dig? På den här sidan har vi listat lediga järnvägsjobb.

Mer intressant fakta om varför det är bra att åka tåg och hur du kan göra ditt resande mer klimatsmart hittar du på SJ:s hemsida!

Därför ska du välja tåget i sommar

Har du ännu inte bestämt vad du ska göra på sommarsemestern? Då har du hittat rätt! Här har vi listat fem fördelar med att välja tåget som transportmedel i sommar. Det ger dig en härlig upplevelse, samtidigt som du är snällare mot klimatet!

Det är ingen hemlighet att resande påverkar vår miljö. Samtidigt vill många passa på att åka till sydligare breddgrader under sin semester. Genom att resa med tåg får du en härlig upplevelse som dessutom är snällare mot vår planet. Här har vi listat fem anledningar till varför du borde välja att ta tåget i sommar!

  • Tåget är klimatsmart. Vill du ta dig längre sträckor är tåget överlägset både bilen och flyget ur ett miljöperspektiv. Av dessa tre är tåget det transportmedel som ger minsta möjliga miljöpåverkan, vilket gör att du kan semestra med gott samvete!

 

  • Det är bekvämt att åka tåg. Oavsett om du reser ensam, med kompisgänget eller med hela familjen är tågresor bekväma. Vill du läsa, surfa, spela spel eller vila? Inga problem! Under tågresan sitter du bekvämt och kan använda tiden som du vill. Du slipper koncentrera dig på bilkörning och kan istället slappna av och göra det du känner för.

 

  • Tåget ger dig stor valfrihet. Det spelar ingen roll om du vill åka på dagen eller natten, inom Sverige eller utomlands. Att resa med tåg ger dig stor valfrihet att utforma din resa som du vill ha den, oavsett vart du vill åka. Tåget tar dig helt enkelt dit du vill!

 

  • Upplev saker under hela resan! Under tågresan kan du njuta av landskapet som svischar förbi utanför fönstret. Om du reser en sträcka för första gången finns det definitivt mycket att upptäcka under resans gång – saker som är omöjliga att se högt upp i luften från ett flygplan eller från en tråkig motorväg. När du reser med tåg blir själva resandet en upplevelse i sig!

 

  • Tågresor är smidiga. Tågstationer ligger ofta centralt och är enkla att ta sig till och från, vilket gör att du slipper ordna med transfer som du ofta behöver göra när du ska flyga. Dessutom behöver du inte slösa tid på att stå i kö för incheckning och säkerhetskontroller som på flygplatser, eller att hålla koll på när det är dags att tanka som du behöver göra när du kör bil. När du reser med tåg börjar semestern redan när du sätter dig tillrätta i sätet!

 

Historiskt stor satsning på järnvägen

Järnvägen är framtiden och det satsas stort för att utveckla och förbättra den. Regeringens nationella plan för infrastrukturen för åren 2018–2029 omfattar en satsning på totalt 700 miljarder kronor – vilket är den största järnvägssatsningen i modern tid! Vilken roll vill du ha på resan mot ett mer hållbart Sverige?

När den nationella planen presenterades förra året lyfte Isabella Lövin, klimatminister och vice statsminister, fram satsningen som ett viktigt steg mot att nå målet att skapa ett mer hållbart samhälle.

– Nu prioriteras äntligen de människor som reser klimatsmart. Vi gör denna satsning för att tågen ska kunna komma i tid i hela landet och fler ska kunna pendla hållbart till jobbet.

Här finns framtidens jobb

Den stora satsningen kräver människor som vill vara med på resan och bidra till ett bättre klimat. Brinner du för att skapa en bättre miljö? Eller har du idéer om hur vi kan bygga ett mer hållbart samhälle?

Det finns många jobb inom järnvägen och oavsett vad du är intresserad av finns det en plats för dig. Möjligheterna inom järnvägen är stora och här finns det många roller att välja bland. På den här sidan listar vi lediga järnvägsjobb – vilket passar dig bäst?

Vill du veta mer om satsningarna på järnvägen? Här hittar du information om regeringens plan!

 

Det är fantastiskt att jobba i järnvägsbranschen

Förra veckan träffade Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, kommunikatörerna på Arbetsmarknadskunskap som ett startskott i ett framtida samarbete.

Vi deltog på konferensen var att informera kommunikatörerna om järnvägsbranschen, vilka vi är, vad vi gör, vad vi kan erbjuda framtida medarbetare.

I nästa steg kommer kommunikatörerna att vara ute på skolorna och träffa elever och studenter i åldern 9–19 år, föräldrar och studie- och yrkesvägledare för att berätta om vår bransch och de möjligheter som finns för den som väljer att jobba där.

Med på dagen var representanter från flera av branschens aktörer, medarbetare från olika arbetsgivare med olika utbildningsbakgrund och yrkestitlar som berättade för kommunikatörerna om sin resa i branschen och om vad som inspirerar dem.

Det blev några intensiva timmar med hög energi, massor med frågor och inspiration, en riktigt lyckad dag. Nu kommer Arbetsmarknadskunskaps kommunikatörer åka hem till sina olika delar av landet för att sprida budskapet om järnvägsbranschen vidare och tillsammans kommer vi ta fram en plan för hur vi ska nå ut till våra framtida medarbetare på bästa sätt.

Vi är helt eniga om att vi jobbar i en fantastisk bransch med otroliga möjligheter, nu ska vi tillsammans med Arbetsmarknadskunskap sätta den på kartan och göra den känd för omvärlden. 

Handelshögskolan startar ledarutvecklingsprogram för Järnvägsbranschens framtid

Programmet Järnvägsbranschens Advanced Management Program är ett ledarutvecklingsprogram för att bygga järnvägsbranschens framtid, ett samarbete mellan branschföreningen Tågoperatörerna och SSE Executive Education.

Programmet vänder sig till ledande befattningshavare inom järnvägsbranschens aktörer i Sverige och syftar till att skapa ett forum för kunskapsutveckling, lärande, och inspiration för alla aktörer i branschen. Det ger dig konkreta verktyg och förhållningssätt för att bidra till att stärka din organisation och ditt eget ledarskap, samt knyta värdefulla nätverk. Läs mer om utbildningen

Grattis vinnare i Facebooktävlingen!

Linus Backlund vann första priset, en tågresa till Åre, och kommer resa tillsammans med flickvän och två kompisar i mars. − Vi som kommer åka är jag, min flickvän och mina två kompisar som också råkar vara tillsammans. En dubbeldejt kan man säga.

Linus Backlund och Erik Wendel, första- och andrapristagare i Facebooktävlingen.

− Planen som det ser ut nu så ska jag och min bff åka upp till Åre nån gång nu i december, säger Erik Wendel andrapristagare och vinnare av en valfri resa med snabbtåg.

Lovisa Nycander, tredjepristagare.

− Det blir det en liten minisemester i plugget med min bästa kompis eller syster, säger Lovisa Nycander tredjepristagare och vinnare av en tågresa till Göteborg.

Grattis alla pristagare!

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp