Aktuellt i branschen

Aktuellt i järnvägsbranschen

Träffa järnvägsbranschen på KTH

Är du student och nyfiken på järnvägsbranschen? Eller funderar du kanske på vad du ska göra när du har pluggat klart?

Den 25–26 september kommer representanter från järnvägsbranschen att finnas på plats på KTH i Stockholm. Kom och träffa oss för att få förslag på exjobb från medverkande aktörer eller bara prata om hur det är att jobba i branschen! Ställ dina frågor och få information och tips inför ditt kommande arbetsliv. Vi bjuder på lunchwraps.

Vi kommer att finnas på plats i Nymble på KTH klockan 10-16 bägge dagarna.

Varmt välkommen!

Så klimatsmart är det att resa med tåg

Att promenera, cykla eller segla är de mest klimatsmarta sätten att ta dig fram på. Men ibland kanske du vill komma fram lite snabbare, eller på ett mer bekvämt sätt. Då är tåget det bästa valet du kan göra!

Vi är många som oroar oss för klimatet och som vill vara med och bidra till en mer hållbar värld. Det kan kännas svårt, men det finns faktiskt mycket du själv kan göra för att få jorden att må lite bättre!

Genom att till exempel ta tåget istället för bil eller flyg så ofta som möjligt minskar du dina koldioxidutsläpp rejält. Visste du att en flygresa mellan Stockholm och Göteborg orsakar samma koldioxidutsläpp som 40 000 tågresor gör på samma sträcka? Dessutom är tågresan ungefär 20 000 gånger mer klimatsmart än vad den genomsnittliga bilresan med två personer i bilen är.

Hur kan du bidra till ett bättre klimat?

Ifall alla skulle försöka göra sitt resande mer klimatsmart skulle det göra stor skillnad för vår miljö. Men kanske känner du att du vill göra ännu mer? Då borde du satsa på ett järnvägsjobb!

Inom järnvägsbranschen finns det många olika roller och möjligheter, oavsett vad just du är intresserad av. Det är en bransch som ger dig chansen att utvecklas i din yrkesroll – men där du även får chansen att vara med och utveckla vårt samhälle och bidra till en mer hållbar värld. Låter det som något för dig? På den här sidan har vi listat lediga järnvägsjobb.

Mer intressant fakta om varför det är bra att åka tåg och hur du kan göra ditt resande mer klimatsmart hittar du på SJ:s hemsida!

Därför ska du välja tåget i sommar

Har du ännu inte bestämt vad du ska göra på sommarsemestern? Då har du hittat rätt! Här har vi listat fem fördelar med att välja tåget som transportmedel i sommar. Det ger dig en härlig upplevelse, samtidigt som du är snällare mot klimatet!

Det är ingen hemlighet att resande påverkar vår miljö. Samtidigt vill många passa på att åka till sydligare breddgrader under sin semester. Genom att resa med tåg får du en härlig upplevelse som dessutom är snällare mot vår planet. Här har vi listat fem anledningar till varför du borde välja att ta tåget i sommar!

  • Tåget är klimatsmart. Vill du ta dig längre sträckor är tåget överlägset både bilen och flyget ur ett miljöperspektiv. Av dessa tre är tåget det transportmedel som ger minsta möjliga miljöpåverkan, vilket gör att du kan semestra med gott samvete!

 

  • Det är bekvämt att åka tåg. Oavsett om du reser ensam, med kompisgänget eller med hela familjen är tågresor bekväma. Vill du läsa, surfa, spela spel eller vila? Inga problem! Under tågresan sitter du bekvämt och kan använda tiden som du vill. Du slipper koncentrera dig på bilkörning och kan istället slappna av och göra det du känner för.

 

  • Tåget ger dig stor valfrihet. Det spelar ingen roll om du vill åka på dagen eller natten, inom Sverige eller utomlands. Att resa med tåg ger dig stor valfrihet att utforma din resa som du vill ha den, oavsett vart du vill åka. Tåget tar dig helt enkelt dit du vill!

 

  • Upplev saker under hela resan! Under tågresan kan du njuta av landskapet som svischar förbi utanför fönstret. Om du reser en sträcka för första gången finns det definitivt mycket att upptäcka under resans gång – saker som är omöjliga att se högt upp i luften från ett flygplan eller från en tråkig motorväg. När du reser med tåg blir själva resandet en upplevelse i sig!

 

  • Tågresor är smidiga. Tågstationer ligger ofta centralt och är enkla att ta sig till och från, vilket gör att du slipper ordna med transfer som du ofta behöver göra när du ska flyga. Dessutom behöver du inte slösa tid på att stå i kö för incheckning och säkerhetskontroller som på flygplatser, eller att hålla koll på när det är dags att tanka som du behöver göra när du kör bil. När du reser med tåg börjar semestern redan när du sätter dig tillrätta i sätet!

 

Historiskt stor satsning på järnvägen

Järnvägen är framtiden och det satsas stort för att utveckla och förbättra den. Regeringens nationella plan för infrastrukturen för åren 2018–2029 omfattar en satsning på totalt 700 miljarder kronor – vilket är den största järnvägssatsningen i modern tid! Vilken roll vill du ha på resan mot ett mer hållbart Sverige?

När den nationella planen presenterades förra året lyfte Isabella Lövin, klimatminister och vice statsminister, fram satsningen som ett viktigt steg mot att nå målet att skapa ett mer hållbart samhälle.

– Nu prioriteras äntligen de människor som reser klimatsmart. Vi gör denna satsning för att tågen ska kunna komma i tid i hela landet och fler ska kunna pendla hållbart till jobbet.

Här finns framtidens jobb

Den stora satsningen kräver människor som vill vara med på resan och bidra till ett bättre klimat. Brinner du för att skapa en bättre miljö? Eller har du idéer om hur vi kan bygga ett mer hållbart samhälle?

Det finns många jobb inom järnvägen och oavsett vad du är intresserad av finns det en plats för dig. Möjligheterna inom järnvägen är stora och här finns det många roller att välja bland. På den här sidan listar vi lediga järnvägsjobb – vilket passar dig bäst?

Vill du veta mer om satsningarna på järnvägen? Här hittar du information om regeringens plan!

 

Det är fantastiskt att jobba i järnvägsbranschen

Förra veckan träffade Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, kommunikatörerna på Arbetsmarknadskunskap som ett startskott i ett framtida samarbete.

Vi deltog på konferensen var att informera kommunikatörerna om järnvägsbranschen, vilka vi är, vad vi gör, vad vi kan erbjuda framtida medarbetare.

I nästa steg kommer kommunikatörerna att vara ute på skolorna och träffa elever och studenter i åldern 9–19 år, föräldrar och studie- och yrkesvägledare för att berätta om vår bransch och de möjligheter som finns för den som väljer att jobba där.

Med på dagen var representanter från flera av branschens aktörer, medarbetare från olika arbetsgivare med olika utbildningsbakgrund och yrkestitlar som berättade för kommunikatörerna om sin resa i branschen och om vad som inspirerar dem.

Det blev några intensiva timmar med hög energi, massor med frågor och inspiration, en riktigt lyckad dag. Nu kommer Arbetsmarknadskunskaps kommunikatörer åka hem till sina olika delar av landet för att sprida budskapet om järnvägsbranschen vidare och tillsammans kommer vi ta fram en plan för hur vi ska nå ut till våra framtida medarbetare på bästa sätt.

Vi är helt eniga om att vi jobbar i en fantastisk bransch med otroliga möjligheter, nu ska vi tillsammans med Arbetsmarknadskunskap sätta den på kartan och göra den känd för omvärlden. 

Järnvägspodden

Var tredje vecka kommer ett nytt avsnitt av Järnvägspodden, Trafikverkets podcast för järnvägsbranschen, med nyheter och fördjupningar som rör den svenska järnvägsbranschen. Du kan lyssna på den hos Trafikverket eller i de vanligaste poddapparna.

järnvägspodden

Handelshögskolan startar ledarutvecklingsprogram för Järnvägsbranschens framtid

Programmet Järnvägsbranschens Advanced Management Program är ett ledarutvecklingsprogram för att bygga järnvägsbranschens framtid, ett samarbete mellan branschföreningen Tågoperatörerna och SSE Executive Education.

Programmet vänder sig till ledande befattningshavare inom järnvägsbranschens aktörer i Sverige och syftar till att skapa ett forum för kunskapsutveckling, lärande, och inspiration för alla aktörer i branschen. Det ger dig konkreta verktyg och förhållningssätt för att bidra till att stärka din organisation och ditt eget ledarskap, samt knyta värdefulla nätverk. Läs mer om utbildningen

Utbildning i spårtrafiksystem och spårfordon i vår

Under våren, den 2 april, startar en uppdragsutbildning på KTH: Spårtrafiksystem och spårfordon. Du kan läsa hela kursplanen här. Kursen pågår till och med 28 maj. Är du intresserad och vill anmäla dig kontakt Mats Berg, professor KTH, e-post: mabe@kth.se, telefon: 070-6522441.

Grattis vinnare i Facebooktävlingen!

Linus Backlund vann första priset, en tågresa till Åre, och kommer resa tillsammans med flickvän och två kompisar i mars. − Vi som kommer åka är jag, min flickvän och mina två kompisar som också råkar vara tillsammans. En dubbeldejt kan man säga.

Linus Backlund och Erik Wendel, första- och andrapristagare i Facebooktävlingen.

− Planen som det ser ut nu så ska jag och min bff åka upp till Åre nån gång nu i december, säger Erik Wendel andrapristagare och vinnare av en valfri resa med snabbtåg.

Lovisa Nycander, tredjepristagare.

− Det blir det en liten minisemester i plugget med min bästa kompis eller syster, säger Lovisa Nycander tredjepristagare och vinnare av en tågresa till Göteborg.

Grattis alla pristagare!

Sök ett ex-jobb på KTH

Det finns över 30 olika ex-jobb att söka på KTH just nu. Är du nyfiken på vilka ex-jobb som finns? Kolla in på sidan Utbildningar och filtrera på ex-jobb.

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp