VALT JOBB

Specialist fjärrstyrning


Ansök här

Som medarbetare i Sveriges största beställarorganisation inom underhåll av väg och järnväg har du stor möjlighet att bidra till anläggningsbranschens och samhällets utveckling. Verksamhetsområde Underhåll ansvarar för att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet genom upphandling, styrning och uppföljning av underhållskontrakt. Genom en blandning av traditionella och nya, innovativa metoder skapar vi grunden för både företagens godstransporter och miljoner människors resande, varje dag, året om. Verksamhetsområdet har ungefär 900 medarbetare och en omsättning på cirka 19 miljarder kronor.

Vill du arbeta som specialist fjärrstyrning i en framtidsbransch? Hos oss på Trafikverket finner du en mängd spännande och intressanta arbetsuppgifter, där du utvecklar och förvaltar infrastruktur och bidrar till att skapa ett tillgängligt Sverige. Verksamhetsområde Underhåll ansvarar för att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet genom upphandling, styrning och uppföljning av underhållsprojekt samt teknisk utveckling. Genom en blandning av traditionella, nya och innovativa metoder skapar vi grunden för både företagens godstransporter och miljoner människors resande, varje dag, året om. Nu behöver vi stärka upp med nya medarbetare och kompetenser eftersom vi står inför många nya utmaningar. Vi vill få ännu bättre koll på vår anläggning, vi vill utveckla vår underhållsplanering och vi kommer att få fler komplexa och intressanta anläggningar att underhålla.

Gillar du att arbeta med fjärrstyrning och SCADA-system? Är du lockad av att arbeta med digitala lösningar i robust järnvägsmiljö? Är du också analytiskt lagd och vill bidra till samhällsutvecklingen så har vi jobbet för dig! Som medarbetare i Sveriges största beställarorganisation inom underhåll av väg och järnväg har du stor möjlighet att bidra till anläggningsbranschens och samhällets utveckling. Verksamhetsområdet Underhåll har ungefär 1200 medarbetare och en omsättning på cirka 19 miljarder kronor. Tjänsten är placerad på enheten Övervakning som arbetar med att samla in, analysera och förmedla information om tillståndet hos Trafikverkets anläggningar. Området befinner sig i snabb utveckling drivet av digitaliseringen och erbjuder en spännande mix av gammalt och nytt. I rollen som specialist fjärrstyrning kommer du att ge tekniskt stöd till Trafikverkets olika järnvägsprojekt, driva utvecklingsarbete och ansvara för delar av den löpande förvaltningen. Du kommer främst att arbeta med de fjärrstyrningssystem som genom datainsamlingsutrustning i järnvägsanläggningen övervakar elkraft, tunnlar, växelvärme och andra anläggningsdelar inom järnvägen i Sverige.

Arbetsuppgifterna är varierande och berör flera olika teknikområden som t ex SCADA-system, RTU- och PLC-system samt operativa ICS-miljöer. Du kommer att arbeta med förvaltning av befintlig teknik och delta i investeringsprojekt för nya anläggningar, samt sätta upp mål för verksamheten på kort och lång sikt. Du kommer också att ingå i det dagliga samarbetet i systemförvaltningen, hantera löpande frågor från investeringsprojekt och Trafikverkets distrikt och kunder, samt arbeta med upphandling av ny teknik och utformning av regelverk samt IT- och informationssäkerhet.
Fler exempel på arbetsuppgifter:

 • Systemförvaltning, ledning, styrning och uppföljning
 • Säkerställning av tillgänglighet och leveranskvalitet
 • Genomförande av kvalificerade analyser inom området
 • Strategiskt arbete kring fjärrstyrning inom järnväg, gällande såväl framtida tekniklösningar och IT-system som nya arbetssätt och regelverk
 • Säkerställa att regelverk efterlevs i projekt, under byggnation och i befintliga anläggningar
 • Medverkan inom forskning och utveckling

Vi söker dig som

 • har en ingenjörsexamen eller annan utbildning och erfarenhet i närtid som vi bedömer som likvärdig
 • har arbetat några år med SCADA- eller ICS-system, fjärrstyrning eller automation
 • uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska och engelska

Det är meriterande om du

 • har erfarenhet inom el-området exempelvis kraftförsörjning, högspänning eller signal inom järnväg
 • har arbetat med fjärrstyrningsutrustningar som SCADA-system, RTU- och PLC-system eller inom operativa ICS-miljöer

I din befattning har du både interna och externa kontakter, vilket ställer krav på att du kan förmedla komplex information på ett lättförståeligt sätt och ge stöd och råd. Som person är du självgående, flexibel och arbetar på ett noggrant och analytiskt sätt. Resor förekommer både inom landet och utomlands.

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster. Kontakta Trafikverket för mer information om denna tjänst.

Vi ser att tjänstens placeringsort är; Solna, Gävle eller Malmö. Annan placeringsort där Trafikverket finns lokaliserad kan diskuteras.

Intervjuerna kommer att hållas i Solna den 29/8 och den 5/9.

Andra lediga jobb
Trafikverkets avdelning IKT kommer till hösten att söka specialist inom SCADA, RTU- och PLC-system. Arbetsuppgifterna inom IKT är mer specialiserad mot arbeten i SCADA-systemen som systemtekniker för bland annat systemunderhåll och IT-säkerhet. Är du intresserad av att arbeta på trafikverket med IT-tjänster gå in på https://www.trafikverket.se/om-oss/jobb-och-framtid/

Din ansökan ska ha inkommit till Trafikverket senast sista ansökningsdatum. De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör. Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket. För oss är det viktigt med en gemensam kultur som präglas av våra värderingar: pålitliga, engagerade och modiga.

Gävle

Trafikverket

Ansök senast 2019-08-17


Ansök här

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp