VALT JOBB

Specialist Vakthavande ingenjör


Ansök här

Som medarbetare i Sveriges största beställarorganisation inom underhåll av väg och järnväg har du stor möjlighet att bidra till anläggningsbranschens och samhällets utveckling. Verksamhetsområde Underhåll ansvarar för att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet genom upphandling, styrning och uppföljning av underhållskontrakt. Genom en blandning av traditionella och nya, innovativa metoder skapar vi grunden för både företagens godstransporter och miljoner människors resande, varje dag, året om. Verksamhetsområdet har ungefär 900 medarbetare och en omsättning på cirka 19 miljarder kronor.

Vill du arbeta som vakthavande ingenjör i en framtidsbransch? Hos oss på Trafikverket finner du en mängd spännande och intressanta arbetsuppgifter, där du utvecklar och förvaltar infrastruktur och bidrar till att skapa ett tillgängligt Sverige. Verksamhetsområde Underhåll ansvarar för att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet genom upphandling, styrning och uppföljning av underhållsprojekt samt teknisk utveckling. Genom en blandning av traditionella, nya och innovativa metoder skapar vi grunden för både företagens godstransporter och miljoner människors resande, varje dag, året om. Nu behöver vi stärka upp med nya medarbetare och kompetenser eftersom vi står inför många nya utmaningar. Vi vill få ännu bättre koll på vår anläggning, vi vill utveckla vår underhållsplanering och vi kommer att få fler komplexa och intressanta anläggningar att underhålla.

Avdelningen Teknik och miljö, där enhet Elkraft ingår, ansvarar bland annat för att ge expertstöd till Trafikverket samt att ta fram regelverk som styr byggande, drift och underhåll av våra vägar och järnvägar. Avdelningen ansvarar även för att utveckla system och komponenter samt att representera Sverige i internationellt standardiserings- och forskningsarbete.
Enheten Elkraft ansvarar genom sektionen System bland annat för att stötta Trafikverkets nationella eldriftledning i Göteborg och Gävle med Vakthavande Ingenjörer (VHI).

Vi söker nu en ny medarbetare med placering i Göteborg eller Gävle. 

I rollen som Vakthavande ingenjör (VHI) tjänstgör du en del av tiden i ett rullande schema (dagtid var femte vecka inklusive telefonpassning) på Produktionsplats El i Gävle och Göteborg.

I arbetsuppgifterna som VHI stödjer du eldriftingenjörerna med systemkunskap inom följande områden.

 • Beslut om förändringar i kraftförsörjningen vid onormala eller störda driftlägen
 • Granska och besluta om arbetsbegäran för 132 kV och för övriga speciella fall
 • Styra och hantera effektstyrningssystemet (EFS)
 • Ta fram tillfälliga driftinstruktioner
 • Driftorderhantering, t ex stoppa planerade arbeten pga. förändringar i driftläget
 • Larmhantering
 • Elkraftrelaterade frågor som t ex berör restriktioner för tågtrafik.
 • Medverka i regelbundna möten med Nationell och Regional Operativ ledning.

Som VHI agerar du också som systemansvarig och har därmed ett delegerat kortsiktigt systemansvar från Chefen Elkraft/System att driften av kraftförsörjningssystemet på kort sikt är säker, funktionell och ger tillräcklig kapacitet. För arbetet krävs att du har en kontinuerlig systemöversikt över hela kraftförsörjningen för järnvägen.

I rollen som VHI förväntas du också bidra till att eldriften upprätthålls med så hög nyttjandegrad som möjligt samt att du har en proaktiv inställning till verksamheten.
Övrig tid utanför den operativa verksamheten arbetar du som elkraftteknisk specialist med andra arbetsuppgifter som till exempel att ta fram driftinstruktioner, driftanalyser, störningsutredningar, selektivplaner, reläskyddsinställningar och att delta i arbetet med vissa kraftförsörjningsutredningar.

I samband med anställningen genomgår du en individanpassad intern utbildning.

Vi söker dig som

 • har civilingenjörsutbildning med inriktning elkraft eller motsvarande högskoleutbildning i kombination med relevant erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har flera års erfarenhet från elkraftsbranschen
 • har kunskap om elkraftssystemets uppbyggnad och hur systemet beter sig i normala och störda lägen
 • har datorvana inom de vanliga Office-programmen
 • har erfarenhet av att skriva tekniska dokument
 • har kunskaper om simuleringsprogram som t.ex. Matchcad, MatLab, Simpow och uPAS
 • har normalt färgseende

Det är meriterande om du

 • har erfarenhet inom kraftförsörjning järnväg

Som person är du analytiskt och har god problemlösningsförmåga. I arbetet krävs en kommunikativ förmåga samt att kunna prioritera och agera beslutsamt i akuta lägen. Tjänsten kräver också att du har god samarbetsförmåga.

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster. Kontakta Trafikverket för mer information om denna tjänst.

Vill du veta mer om hur vårt elkraftsystem är uppbyggt så kan du följa länken nedan:

http://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/teknik/anlaggningsteknik/Elkraftsystemet/

Webbaserade urvalstester kan komma att användas i denna rekrytering.

Vi använder främst mail för att göra utskick och kallelser, var därför noga med att skriva in rätt e-postadress och kolla din mail regelbundet under denna tid.

Din ansökan ska ha inkommit till Trafikverket senast sista ansökningsdatum. De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör. Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket. För oss är det viktigt med en gemensam kultur som präglas av våra värderingar: pålitliga, engagerade och modiga.

Vi ser fram emot din ansökan! 

Göteborg

Trafikverket

Ansök senast 2019-09-12


Ansök här

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp