VALT JOBB

Systemspecialist IT- säkerhet


Ansök här

Som systemspecialist IT- säkerhet på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och forma framtidens infrastruktur.

Vill du vara med och forma framtidens transportsystem? Vill du vara en del i att skapa ett tillgängligt Sverige till nytta för medborgare och näringsliv? Då ska du läsa extra noga! Trafikverkets IT-organisation har ett helhetsansvar för it och telekom inom Trafikverket, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om. Som medarbetare inom IT-organisationen får du möjlighet att vara med och bidra i en spännande förändring. Digitaliseringen ställer allt större krav på Trafikverket och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Som pålitlig, engagerad och modig medarbetare får du möjlighet att delta och bidra i den fantastiska digitaliseringsresa som pågår.

Vill du tillsammans med oss arbeta med att höja Trafikverkets it-säkerhetsförmåga? I rollen som säkerhetsanalytiker på Trafikverkets CSOC (Cyber Security Operations Center) kommer du att arbeta med moderna säkerhetsverktyg och proaktivt genomföra analyser av händelser inom organisationens digitala landskap för att identifiera anomalier, avvikelser samt detektera intrång och andra säkerhetsöverträdelser. Vi har för avsikt att genom vidareutbildning, både externt och internt, ge dig det stöd du behöver för att höja din kompetens inom ämnet i snabb takt, vilket påbörjas direkt vid tillträde i rollen. Du kommer till en grupp med ett gediget säkerhetsintresse om 10 personer.

Arbetsuppgifter som kommer att bli aktuella är:

 • Detektion utifrån indikatorer, detektionsmönster (use-case)
 • Analys av korrelerade händelser (alerts, dashboards i Splunk, Splunk ES)
 • Uppföljning av tekniska risk- och sårbarhetsanalyser
 • Skapa nya detektionsmönster (use-case), förbättra/vidareutveckla befintliga detektionsmönster (use-case)
 • Eskalering till CERT för djupare analyser
 • Omvärldsbevakning

Du kommer också att arbeta med att stärka och utveckla detektionsförmågan i CSOC genom övning, utbildning samt aktivt samarbete med Trafikverkets CERT.

Vi är en nationell myndighet och resor ingår i tjänsten.

För att lyckas i rollen ser vi att du är samarbetsorienterad, anpassar dig och hittar win-win-lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet. Du är vetgirig, villig att utveckla dig inom säkerhetsområdet och håller dig à jour inom din profession samt ditt expertområde, omvärldsbevakar och trendspanar. Som systemspecialist är du självgående, tar ansvar för din uppgift, strukturerar själv ditt angreppssätt och driver dina processer vidare. Du är initiativtagande, ser ökat ansvar som en möjlighet att växa som person.Vi söker dig som

 • kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska
 • kan uttrycka dig väl i tal och skrift på engelska språket
 • har högskoleutbildning med inriktning IT 180 hp (120 p) t.ex. systemvetare, dataingenjör eller motsvarande utbildning i kombination med erfarenhet inom IT såsom utvecklare, drifttekniker eller systemingenjör
 • har erfarenhet av server- och klient-plattformar såsom Linux/Unix och Windows, mobila plattformar, kommunikationsprotokoll samt logganalys
 • har grundläggande kunskaper och erfarenhet av sårbarhetsskanningar, malware, forensik, brandväggar, IDS/IPS samt DDOS-skydd

Det är meriterande om du

 • har dokumenterad arbetslivserfarenhet av Linux.
 • har kunskaper och erfarenhet inom penetrationstester
 • har arbetslivserfarenhet av process-nätverk SCADA/ICS/IOT
 • har kunskaper och erfarenhet inom programmering: PHP, Python, Powershell, Java, C eller C++

Besvara urvalsfrågorna innan du ser över dina ansökningshandlingar.

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Intervjuer är planerade vecka 23 och 26.

Placeringsorter är Borlänge, Solna och Örebro.

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster. Kontakta Trafikverket för mer information om denna tjänst.

Din ansökan ska ha inkommit till Trafikverket senast sista ansökningsdatum. De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör. Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Borlänge

Trafikverket

Ansök senast 2020-05-27


Ansök här

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp