Tågtrafikledare
Som trafikledare planerar du den dagliga driften i tågtrafiken och leder tågtrafiken rätt tillsammans med andra trafikledare och trafikinformatörer. Du ser också till att trafikinformatörerna får information så de i sin tur kan informera resenärerna.
Med datoriserade övervaknings- och manöversystem har du uppsikt över trafiken och löser de problem som uppstår genom att bland annat leda om trafiken vid behov. Det innebär att det kan vara både lugna stunder men också gå från 0-100 om en incident eller olycka plötsligt uppstår. Merparten av din arbetstid innebär självständigt arbete där du övervakar järnvägstrafiken framför flertalet digitala skärmar. På trafikledningscentralen är du aldrig ensam utan har tågtrafikledarkollegor i din närhet som övervakar sina områden. Du har också en nära och tät dialog med lokförare när incidenter uppstår samt blåljuspersonal vid behov.
Järnvägen är igång dygnet runt under årets alla dagar och därför arbetar du som tågtrafikledare skift under dygnets alla timmar och årets alla dagar enligt fast schema.
Eftersom du som tågtrafikledare kommer att leda och övervaka trafik på en trafikledningscentral behöver du vara en person som har förmåga att analysera komplex information och självständigt kunna prioritera rätt saker under tidspress. Du behöver också ha ett högt säkerhetstänk och vara kommunikativ vilket innebär att du på ett tydligt och tillförlitligt sätt kan förmedla information om trafikläget. Utöver detta krävs att du har god samarbetsförmåga då du sitter i en miljö med flera kollegor som du har ett nära samarbete med.
Utbildning
För att bli tågtrafikledare så har man studerat på gymnasiet. Under rekryteringsprocessen genomgår man en rad olika tester. De som går vidare får en aspirantanställning under ca. ett år och genomgår under den tiden en intern aspirantutbildning med aspirantlön. Trafikverket brukar ha två ansökningar per år. En i januari och en i augusti.