Kanske en blivande ingenjör till infrastrukturbranschen?
Nio unga vuxna som ingår i Tekniksprånget besökte Campus Helsingborg och byggteknikprogrammet inom järnväg och väg en dag i april. Syftet var att få upp ögonen för vad en utbildning inom järnväg innehåller och vilka framtida arbetsuppgifter som finns.
Tekniksprånget är ett program för ungdomar som gått ut teknisk eller naturvetenskaplig linje på gymnasiet och som vill känna på hur det är att arbeta som ingenjör. Ungdomarna gör fyra månaders praktik på olika teknikföretag och myndigheter, till exempel Trafikverket, Elonroad, Bona och Vossloh, och får då prova på hur det är att arbeta som ingenjör. Förutom att arbeta i projekt på sina företag samlas de ibland för att utbyta erfarenheter och få ytterligare insikter i vad ingenjörsyrket kan innebära.
Studiebesök på Campus Helsingborg
I år tog järnvägsföretaget Vossloh initiativet att besöka LTH, Campus Helsingborg, för att visa dessa ungdomar hur det kan vara att studera vidare på en ingenjörsutbildning. Dagen var upplagd med information om teknikprogrammen som finns på LTH Campus Helsingborg, med ett extra fokus på järnväg, rundvandring på Campus, lunch i caféet och besök i det alldeles nya trafiksäkerhetslabbet. Dessutom fick ungdomarna delta i undervisning med förstaårsstudenter på högskoleingenjörsprogrammet i järnväg och väg när de fick lära sig vägprojektering.
Kul att vara med på föreläsning
Tekniksprångarna tyckte att det kul att få vara med på en riktig föreläsning och blev också väldigt förtjusta i 7:e våningen och den studiemiljö som studenterna har där. Överlag tyckte de att Campus Helsingborg kändes fräscht och modernt. Några av Tekniksprångarna är redan övertygade om att de kommer att arbeta som ingenjörer framöver och blev riktigt sugna på att börja plugga, men först väntar någon månad till av ingenjörsarbete.
Teknikssprånget
Tekniksprånget är ett initiativ där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra den framtida kompetensförsörjningen inom ingenjörsyrken, bland annat inom järnvägssektorn. Syftet är att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar och från de deltagande företagens håll är det förstås ett sätt att långsiktigt hitta kompetens.