Studenter får insyn i tågfordonens värld
Den 14 maj arrangerade Järnvägsjobb ett studiebesök på Alstom i Västerås för förstaårsstudenter som läser farkostteknik på KTH.
Målet med studiebesöket var att studenterna skulle få:
- Inblick i järnvägsbranschen och Alstoms verksamhet
- Träffa medarbetare (ingenjörer) som jobbar inom fordon eller tekniska delsystem och få höra mer om det och se deras daglig arbete
- Se verksamheten, processer och lokaler
- Se coola praktiska saker
Studenterna besökte först Alstoms verkstäder för tågunderhåll och ombyggnad. Med över 1 000 tåg levererade till den svenska marknaden finns såväl behov av löpande underhåll som större moderniseringar under fordonens tjänstgöringstid på 30 år eller mer. Besöket fortsatte sedan till Alstom Test and Technology Center där företaget utvecklar framtidens driv-, broms- och styrsystem för hållbar spårtrafik.
Efter en introduktion till den globala franska koncernens svenska verksamhet sitechef Fredrik Owman fick besökarna veta mer om hur utvecklings- och kundleveransprojekt bedrivs, vad man kan arbeta med som ingenjör och vägarna till och spåren för en karriär inom Alstom från medarbetare som även berättade om sina egna erfarenheter och karriärval. Studenterna fick också några exempel på hur en del av de ganska teoretiska kunskaperna de tillägnat sig under sitt första år på KTH faktiskt har praktisk relevans när man dimensionerar ett tåg.
Ett spännande inslag var besöket i Alstoms avancerade och unika kraftlabb, Powerlab, där man testar allt från enskilda komponenter till kompletta elektriska drivsystem med strömriktare, transformatorer, traktionsmotorer och styrsystem.
Vid dagens slut var det farkoststudenternas tur att i mindre grupper diskutera och fundera över hur man utvecklar ett tåg. Vilka funktioner måste med? Vad behöver man för indata? Vilka problem måste lösas? Kan man tänka nytt eller annorlunda? Trots den korta tiden kom grupperna fram till mycket intressanta och aktuella frågeställningar. Tankar om hur man löser godstransporter med så få omlastningar som möjligt, för- och nackdelar med maglevsystem och hur man kan få till en snabb spårförbindelse mellan Stockholm och Oslo var några exempel.
Vi hoppas att studenterna blev inspirerade och att flera av dem fick mersmak för en framtid i järnvägsbranschen. Alstom låter hälsa att det var väldigt roligt att få ha studenterna på besök.