Vad är det bästa med ditt jobb som depåtekniker, Mases?
Jag är med och påverkar en samhällsviktig funktion, löser utmaningar och bidrar till en förenklad vardag för människor och miljön.
Mases jobbar som depåtekniker på MTR Tech i Stockholm. Där bistår han underhållsproduktionen med underhållsförutsättningar och tekniska frågor. Han medverkar vid riskbedömningar/riskanalyser och vid beredning samt, underhållsoptimering i syfte att säkerställa att underhåll utförs säkert, effektivt och med rätt kvalitet. Som depåtekniker är man länken mellan produktion och teknik.
Hur ser en typisk dag ut?
Mina arbetsuppgifter varierar från dag till dag och timme till timme. En del arbetsuppgifter är planerade på förväg och skall genomföras inom en viss tid, andra arbetsuppgifter kan komma att dyka upp och hanteras fortlöpande. Jag jobbar mest administrativt med nära anknytning till produktionen.
Varför valde du järnvägen?
Jag visste inte mycket om järnvägen när jag valde det. Det är en väldigt tyst bransch om man inte känner folk som jobbar inom området. Så fort jag kom in i branschen insåg jag vilka stora möjligheter det finns.
Vilken/vilka utbildningar har du?
Jag tog examen 2014 från fyraårigt tekniskt program från gymnasiet.
Valde du järnvägsbranschen direkt? Eller har du jobbväxlat hit?
Jag har haft diverse jobb sedan jag var i 12-årsåldern. Tidigare har jag mest jobbat med marknadskommunikation innan jag började jobba med järnvägsfordon.
Hur har din resa hit till järnvägsbranschen sett ut?
Jag startade med att jobba som reparatör och började tidigt engagera mig i utvecklingsfrågor. Jag visade fram fötterna och fick allt eftersom nya uppgifter att lära och utföra. Jag anmälde mig till interna utbildningar för att öka teoretiska och praktiska kunskaper. När jag såg att det söktes depåtekniker lämnade jag in ansökan och blev antagen. På MTR finns det stora möjligheter att utvecklas, det ser jag som positivt.
Vad är det bästa med järnvägsbranschen?
Järnvägsbranschen är en viktig funktion i samhället, hela Sverige är beroende av en fungerande järnväg. Järnvägen måste fungera alla dagar och tider året runt. Järnvägen får aldrig stanna, alla avdelningar måste fungera även när det är en spridning av virus eller lågkonjunktur som påverkar hela världen. Järnvägen vara i god funktion. Det finns stora utvecklingsmöjligheter och man kan jobba inom många områden, det finns alltid något som passar en.
Vilken är den vanligaste frågan när du säger att du jobbar inom järnvägen?
Varför är det ofta signalfel? Kör du tåg? Vad är det du gör? Hur fort kör ett tåg?
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka ditt jobb?
Du vet hur det är först efter att du har testat! Sök, inom järnvägen finns stora möjligheter för personlig och professionell utveckling. Många medarbetare och alla strävar åt samma håll, få det att rulla framåt säkert, kostnadseffektivt och med rätt kvalitet.