Vad finns det för utvecklingsmöjligheter i ditt yrke, Johan?
Om man tänker inom verksamhetsutveckling, där utveckling av arbetssätt faller in, får man snabbt kontakt och lär känna stora delar av organisationen. Här finns stora möjligheter att utvecklas som generalist eller hitta och gräva ner sig i spännande specialistområden, säger Johan, projektledare metoder och arbetssätt på Trafikverket.
Vad gör du?
Jag jobbar med utveckling av metoder och arbetssätt för genomförandet av digitaliseringen av den svenska, och faktiskt europeiska, järnvägen. Att möjliggöra ett smidigt, kontinuerligt och sammanhängande resande inom hela kontinenten.
Hur ser en typisk dag ut?
Min dag består till stor del av att interagera med kollegor inom hela organisationen, att omvandla strategier och mål till konkreta arbetsaktiviteter, att fånga utmaningar, idéer och erfarenheter som kontinuerligt driver och förbättrar hur vi jobbar för en väl fungerande järnväg. Rent konkret jobbar jag som projektledare inom olika områden med fokus att antingen förbättra befintliga arbetsmetoder, till exempel att vi gjort erfarenheter hur vi kan förbättra tillvägagångssätt när bygger en järnvägssträcka, eller utveckla nya metoder kring ny teknik eller uppgradering av mjukvara som ska introduceras i ett signalsystem. Det handlar om att samla in synpunkter och erfarenheter, omsätta dem till tydliga instruktioner, utveckla fungerande webbsidor för att göra informationen tillgänglig, hålla presentationer eller kurser så alla vet vad som gäller och slutgiltigt, och kanske det viktigaste, följa upp hur det gått och hur vi kan förbättra oss.
Varför valde du järnvägen och ditt yrke?
Jag började en gång som ingenjör utanför järnvägen och blev där med tiden mer och mer involverad i strategi- och planeringsarbete, framtagande av arbetssätt för att realisera strategier och planer samt genomförandet av det förändringsarbete som krävdes. Har alltid haft ett gott öga till järnvägsvärlden, men det var nog mer uppdraget i sig som drog mig hit när möjligheten dök upp, något som jag inte har ångrat.
Vad krävs det för utbildning för ditt yrke?
Mycket av det som berör mitt arbete rör olika tekniska aspekter och involverar egentligen alla typer av roller inom organisationen som ska fås att samspela så att vi når våra gemensamma mål inom Trafikverket. Så teknisk ingenjörsutbildning kopplat med projektledning och verksamhetsutveckling är en bra grund. Man behöver inte ha allt på en gång, viktigast är egentligen ett genuint intresse av människor, vad som är viktigt för att få deras vardag på jobbet att fungera för de ska åstadkomma det de vill. Från det bygger man sina egna erfarenheter utifrån sina egna utmaningar för att sedan dela med sig till andra.
Hur har din resa inom järnvägen varit?
Den har varit rolig, spännande, givande, utmanande och utvecklande.
Vad är det bästa med ditt yrke/jobb?
De ständiga utvecklingsmöjligheterna, interaktionen till många delar av Trafikverket och människorna där. De många synpunkterna och vinklingarna i en frågeställning, alla kollegers otroligt hjälpsamhet på alla nivåer och glädjen när vi lyckas med vad som från början såg väldigt svårt ut. Faktiskt också samhällsnyttan, att bidra med det jag kan och lär mig för att bygga den infrastruktur som samhället behöver för att fungera.
Vad finns det för nackdelar med ditt yrke/jobb?
Oftast ligger mitt mandat för förändring hos de jag jobbar med, det vill säga jag kan inte beordra andra att göra si eller så. En utmaning som kan skapa frustration om man inte får mandatet med sig, men en fantastisk hävstång och glädje hos alla när man har det och kommer framåt.
Vilken är den vanligaste frågan när du säger att du jobbar inom järnvägen?
Varför kommer inte tågen i tid? Ni bygger överallt, river och bygger nytt igen, hur tänker ni med skattepengarna, har ni ingen planering? Egentligen inte så svåra frågor att förklara och då vända till något positivt och ”aha” hos den som frågade. Man kan säga att det finns ingen man möter som inte har någon erfarenhet av eller något att säga om järnvägen eller Trafikverket, vilket alltid väcker möjlighet till roliga diskussioner.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba här?
Ser du ett jobb inom Trafikverket som intresserar dig, tveka inte, här hittar du en modern arbetsgivare, i en spännande bransch med driv och nyfikenhet som intresserar sig för hur du vill utvecklas och bidra. Med en organisatorisk storlek och bredd som troligen också kan erbjuda vad du letar efter. Inte bara det, du kommer upptäcka yrken och områden som du inte visste fanns eller du var intresserad av. Som vanligt hänger det på att du själv har en idé och att du talar om den.